Dernek Tüzüğü
I. DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1. Derneğin Adı ve Merkezi: Derneğin adı Tıbbi Ultrasonografi Derneği'dir; merkezi İzmir’dedir, şubesi yoktur. Kısa adı TUD olarak kullanılır.
Madde 2. Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri: Derneğin amacı, çalışma konuları, çalışma biçimi ve faaliyet alanları şunlardır:
- İnsan sağlığı için kullanılan tıbbi ultrasonografi alanındaki görüş ve gelişmeleri belirlemek ve hekimlere duyurmak, bu alanda çalışanlar arasındaki mesleki birliği güçlendirmek, mesleki ihtiyaçlarına eğilmek.
- Tıbbi ultrasonografi alanında bilimsel çalışma ve araştırma yapmayı teşvik etmek, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek ve bu tür toplantılara katılmak.
- Konusu kapsamına giren halk ve çevre sağlığına ilişkin çalışmaları teşvik ve yönlendirmek.
- Tıbbi ultrasonografi ile ilgili dokümantasyon merkezi kurmak, literatür toplamak, kitaplık kurmak, yayın yapmak.
- Yurt içi ve dışı benzer amaçlı tıbbi dernek ve kuruluşlarla bilimsel ve teknik işbirliğinde bulunmak.
- Üyeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla kültürel ve sosyal etkinliklerde bulunmak (geziler düzenlemek, sandıklar ve kamplar kurmak, kooperatif veya diğer kuruluşlarla üyeleri için sözleşmeler yapmak, lokal açmak, vs).
- Tıbbi ultrasonografi ile ilgili konu ve amaçlarına ulaşabilmek için; gayrimenkul almak, gereğinde gayrimenkul satmak, devir ve hibe etmek, sağlık kuruluşları açarak, işletmeler, şirketler, sandık ve vakıflar kurmak.
- Tıbbi ultrasonografi alanında insan gücü planlaması yaparak hizmetin niteliği ve sağlık konusunda oluşturduğu politikaları ilgili kurumlara bildirmek. İlgili kurumlara bilgi ve uzmanlık desteği sağlamak.
II. ÜYELİKLER
Madde 3. Derneğe Üye Olma Hakkı, Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma:
- a) Üyelikler ve Üye Olma Hakkı: Medeni haklara sahip, dernek üyeliği ilgili kanunlarla yasaklanmamış, 18 yaşını doldurmuş, yasaların uygun gördüğü kişiler Tıbbi Ultrasonografi Derneği'ne üye olabilirler. Dernek üyeliği; asli ve fahri olmak üzere iki biçimdedir:
- Asli üyeler: Tıbbi ultrasonografi ile ilgilenen hekimler derneğin asli üyesi olabilirler. Üyelikleri için giriş ödentisi ve yıllık ödenti öderler.
- Fahri üyeler: Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarıyla tıbbi ultrasonografi alanında başarılar sağlamış ve katkıda bulunmuş kişiler ile uzun yıllar mesleğe hizmet etmiş, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, asli üye niteliğinde kişilerdir. Fahri üyeler ödenti ödemek zorunda değildirler.
- b) Üyelik başvuruları: Derneğe üye olabilmek için kişilerin dernek Yönetim Kurulu’na bir dilekçe ile başvurmaları gereklidir. Yönetim Kurulu üyelik isteğini en geç kırkbeş gün içinde olumlu veya olumsuz olarak karara bağlamak ve adaya bildirmek zorundadır. Üyelik, giriş ve yıllık ödentinin ödenmesi ardından yapılacak bu bildirim ile kesinleşir.
- c) Üyelikten çıkma ve çıkarılma: Aşağıdaki koşullarda dernek üyeliği sona erer:
- Vefat durumunda kendiliğinden
- Üyelik için kanunlarda ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedilmesi durumunda kendiliğinden
- Yıllık ödentiyi yapması için bir takvim yılı içerisinde bir ay ara ile iki kez iadeli taahhütlü mektup ile uyarılmasına karşın ödemesini yapmayan üyenin üyeliği ilk mektubun tebliğ tarihinden sonraki 90. günde kendiliğinden düşer. Bu durum üye kayıt defterine işlenir. Bu şekilde üyelikleri düşenler ödentilerini yaparak yeniden üye olmak için başvuruda bulunabilirler.
- Üyeler kendi istekleri ile altı ay önceden yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernek üyeliğinden ayrılma hakkına sahiptir.
III. DERNEĞİN ORGANLARI
Derneğin organları şunlardır:
- A) Genel Kurul
- B) Yönetim Kurulu
- C) Denetleme Kurulu
A. Genel Kurul
Madde 4. Genel kurulun oluşumu, toplanma şekli ve zamanı:
Genel Kurul asli ve fahri üyelerinden oluşur. Genel Kurul 2 (iki) yılda bir Aralık ayı içerisinde olağan toplantısını yapar. Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplantı yapılabilir.
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 (onbeş) gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır.
Madde 5. Genel Kurul Toplantısı:
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu üyeleri veya Yönetim Kurulu’nca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, Yönetim Kurulu’nca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Madde 6. Genel Kurul Gündemi:
Genel Kurul gündemini Yönetim Kurulu saptar ve Genel Kurul görüşmeleri gündem sırasına göre yapılır. Toplantıda bulunan üyelerin en az onda biri tarafından yazılı istekte bulunulması halinde görüşülmesi istenilen konuların gündeme alınması zorunludur.
Madde 7. Genel Kurulun Görev ve Yetkileri, Oy kullanma ve Karar Alma:
Genel Kurul’un görev ve yetkileri şunlardır:
- Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan gelecek faaliyet yılına ait bütçe tasarısını inceleme ve gereğine göre aynen veya değiştirerek onaylamak
- Yönetim ve Denetleme Kurulları’nın idare ve mali raporlarını incelemek ve kabul etmek, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu’nun aklanması hakkında karar vermek,
- Yönetim ve Denetleme Kurullarını seçmek,
- Taşınmaz mal edinebilmek için Yönetim Kurulu’na yetki vermek,
- Tüzük değişikliği yapmak,
- Yönetim Kurulu kararı ile dernekten çıkarılmış üyelerden itiraz edenlerin durumunu inceleme ve karara bağlamak,
- Derneğin feshine karar vermek,
- Yasalarda ve Dernek Tüzüğü’nde Genel Kurul’ca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.
B. Yönetim Kurulu
Madde 10. Yönetim Kurulu Seçimi:
Yönetim Kurulu Genel Kurul tarafından 2 (iki) yıl için seçilir, 7 asil ve 7 yedek üyeden oluşur. Oy hakkı olan her üye Yönetim Kurulu üyeliği için aday gösterme hakkına sahiptir. Yönetim Kurulu seçimi için adaylar belirlenerek ilan edilir ve Genel Kurul’ca oylanır.
Madde 11. Yönetim Kurulu Görev Bölümü:
Yönetim Kurulu, asil üyeleri arasından 1 Başkan, 1 Sekreter ve 1 Sayman üye seçer.
Madde 12. Yönetim Kurulu Üyelerinin Görevleri:
- Tüzüğün ve Genel Kurul kararlarının uygulanmasından ve dernek işlerinin Genel Kurul kararları ve yasalara uygun olarak yürütülmesi ile görevli ve bunlardan dolayı Genel Kurul’a karşı sorumludur.
- Derneğin gelir gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapar ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunar.
- Derneğin kanuni temsilcisidir ve dernek adına harekete yetkilidir. Yönetim Kurulu, dilerse bu yetkileri kendi üyelerinden bir veya birkaçına tamamen veya kısmen verebilir.
C. Denetleme Kurulu
Madde 14. Denetleme Kurulunun Seçilmesi:
Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından 2 (iki) yıl için seçilir, 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Oy hakkı olan her üye Denetleme Kurulu üyeliği için aday gösterme hakkına sahiptir. Denetleme Kurulu seçimi için adaylar belirlenerek ilan edilir ve Genel Kurul’ca oylanır.
Madde 15. Denetleme Kurulu’nun Görev ve Yetkileri, İç Denetim Esasları:
Derneğin iç denetimi esastır. Denetleme Kurulu tüzükte gösterilen amaçların gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve toplandığında Genel Kurul’a sunar.
IV. DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI VE GİDERLERİ
Madde 16. Derneğin Gelirleri:
Derneğin gelirleri şu yollardan sağlanır:
- Üye giriş ve yıllık ödenti gelirleri,
- Dernek tarafından düzenlenen bilimsel kongre ve toplantı, balo, konser, gezi, tiyatro ve benzeri faaliyetlerden elde olunan gelirler,
- Yardım toplama hakkındaki yasalar uyarınca yapılan bağış ve yardımlar,
- Dernek mal varlığından elde edilen gelirler,
- İçişleri Bakanlığı’nın izni ile dış ülkelerdeki gerçek veya tüzel kişilerden alınacak yardımlar.
Madde 17. Derneğin Giderleri:
Derneğin giderleri kabul edilmiş bütçe çerçevesinde Yönetim Kurulu kararı ile resmi belge karşılığında yapılır.
V. DERNEK DEFTER VE KAYITLARI
Madde 20. Dernek Defter ve Kayıtları:
Dernek, usul ve yöntemi yönetmelikle belirlenmiş olan şu defterleri tutar:
- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
- İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
VI. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 21. Tüzük Değişiklikleri:
Tüzük değişikliği Genel Kurul toplantı gündeminde önceden ilan edilmek koşulu ile toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluk kararı ile yapılabilir. Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler tüzük değişikliğinin yapıldığı Genel Kurul toplantısını izleyen 30 (otuz) gün içinde, yasa ve yönetmeliklerin belirlediği usuller çerçevesinde mülki idare amirliğine bildirilir.
VII. FESİH VE TASFİYE
Madde 22. Derneğin Fesih ve Tasfiyesi:
Derneğin feshini Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu isteyebileceği gibi dernek üyelerinden beşte biri de yazılı olarak isteyebilir. Böyle bir istek karşısında dernekler yasa ve yönetmeliklerinin ilgili maddesi uygulanır. Buna uygun olarak toplanan Olağanüstü Genel Kurul Derneğin feshine karar verebilir. Feshe karar verebilmek için tüzüğe göre Genel Kurul’a katılma hakkına sahip olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Fesih hakkındaki kararlar, hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır. Fesih kararı verilmesi halinde aynı Genel Kurul üç kişilik bir Tasfiye Kurulu seçer ve derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından 5 gün içinde Valiliğe yazı ile bildirilir. Tasfiyede derneğin mal, para ve varlıklarının nereye verileceği Genel Kurulca kararlaştırılır. Tasfiye usul ve esasları için ilgili yönetmelik maddeleri uygulanır.
VIII. SON HÜKÜMLER
Madde 23. Dernek tesislerinden ve faaliyetlerinden kimlerin ne şekilde yararlanacağı:
Dernek üyeleri dışında dernek tesislerinden ve faaliyetlerinden yararlanmak isteyenler için Yönetim Kurulunun kararı gereklidir.
Madde 24. Bu tüzükte bulunmayan durumlarda, ilgili yasalar, Dernekler Yasası ile ilgili yönetmeliklerin hükümleri uygulanır.