Obstetrik Ultrasonografi (Gebe ultrasonografisi ya da Fetal ultrasonografi) Bilgilendirme Yazısı

25-03-2025

Hastalar için:

Obstetrik Ultrasonografi, yani Gebelik Ultrasonu, hamilelik sürecinde bebeğin gelişimini izlemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem, ses dalgaları kullanarak rahim içindeki yapıları görüntüler ve doktorların bebeğin sağlığını, gelişimini ve konumunu değerlendirmesine yardımcı olur. Genellikle hamileliğin ilk trimesterinden itibaren yapılır ve bebeğin organ gelişimini, cinsiyetini ve olası anomali olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Ayrıca, bebeğin hareketlerini ve kalp atışlarını izlemek için de yapılabilir. Bu sayede, anne ve bebeğin sağlığı hakkında önemli bilgiler elde edilir.

O halde, Obstetrik Ultrasonografi ne zaman yapılır?

Obstetrik Ultrasonografi, gebeliğin farklı dönemlerinde çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Aşağıda en sık kullanım nedenlerine örnekler verilmiş olup ultrasonografinin kullanımının bu örneklerle sınırlı olmadığı akılda bulundurulmalıdır.

• Erken gebelik (5-7.hafta): Embriyonun rahim içerisinde yerleştiğinden emin olmak için yani dış (ektopik) gebeliğin dışlanabilmesi için, embriyonun kalp atımının gösterilebilmesi için yapılabilir.
• İlk Trimester Ultrasonografisi (11-14 hafta): Bu haftalar arasında anne kanından alınacak bir örnekle aynı gün yapılan ultrasonografi incelemesinde; bebeğin baş-popo mesafesi, ense saydamlığı (kalınlığı) ölçümü ve burun kemiğinin görüntülenmesi amaçlanır. İkili test olarak da bilinen bu değerlendirme ile öncelikle Down Sendromu ve bebekte olabilecek diğer önemli hastalıkların erken dönemde saptanması amaçlanır.
• Detaylı (ayrıntılı) ultrasonografi(18-24 hafta): Bebeğin organ gelişiminin kontrol edilmesi, cinsiyetin belirlenmesi ve olası anomalilerin taranması için gerçekleştirilir.
• Üçüncü trimester ultrasonografileri (27. hafta ve sonrası): Bebeğin pozisyonunun, büyüklüğünün ve amniyotik sıvının değerlendirilmesi için yapılır.

Gebe Ultrasonografisi bebeğime ya da bana zarar verebilir mi?

Gebelikte yapılan ultrasonografinin, şu ana kadar yayınlanan bilimsel araştırmalara göre anne veya bebek için bilinen bir zararı yoktur. Ultrason, iyonlaştırıcı radyasyon (X ışını gibi) içermez; bunun yerine yüksek frekanslı ses dalgaları kullanarak görüntü oluşturur. Bu nedenle, güvenli bir yöntem olarak kabul edilir ve gebelik boyunca doktorun önerdiği sıklıkta yapılabilir.


Özetlemek gerekirse; ultrasonografi incelemeleri gebelik sırasında bebeğin sağlığını ve gelişimini izlemek, olası doğumsal anomali ve sağlık sorunlarını erken dönemde tespit etmek ve gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmek amaçları ile gerçekleştirilmektedir. Obstetrik ultrasonografi, anne ve bebeğin sağlığı hakkında önemli bilgiler vererek, sürecin daha güvenli ve sağlıklı geçmesine yardımcı olur.